Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 Forumgrstats

Join the forum, it's quick and easy

Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 Forumgrstats
Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Για προβλήματα εγγραφής και άλλες πληροφορίες επικοινωνήστε με : grstats.forum@gmail.com ή grstats@stat-athens.aueb.gr

Go down
grstats
grstats
Posts : 931
Join date : 2009-10-21
http://stat-athens.aueb.gr/~grstats/

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 Empty ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Tue 20 Oct 2020 - 23:35
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 12200911Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Στατιστικής ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2010, και από τότε, η Παγκόσμια Ημέρα Στατιστικής εορτάζεται κάθε πέντε χρόνια στις 20 Οκτωβρίου, με σκοπό την αναγνώριση της σημασίας της Στατιστικής Επιστήμης στην οικοδόμηση, την ομαλή λειτουργία και την εξέλιξη των σύγχρονων κοινωνιών.

Εχει διανυθεί πολύς δρόμος από τον Γαλιλλαίο και τον Νεύτωνα τον 17ο αιώνα που ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με έννοιες σχετικές με τις πιθανότητες και την στατιστική ή τον Gaunt που θεωρείται ο πρώτος που ασχολήθηκε με αυτό που ονομάζουμε σήμερα επίσημες στατιστικές.

Η σημασία και σημαντικότητα της Στατιστικής Επιστήμης είναι πρόδηλη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Η τρέχουσα πανδημία COVID-19 συνετέλεσε ώστε να γίνει πλήρως αντιληπτή αλλά και να αναδειχθεί η σημασία των δεδομένων αλλά και των στατιστικών μοντέλων πρόβλεψης και κατανόησης της νόσου που μας βοηθούν να καταλάβουμε τις επιπτώσεις που αυτή έχει στην ανθρώπινη υγεία αφετέρου δε για τη στήριξη κρατικών φορέων και κυβερνήσεων για την λήψη των πλέον κατάλληλων αποφάσεων για την προστασία των πολιτών αλλά και τη χάραξη ορθών και επιστημονικά τεκμηριομένων πολιτικών. Η αποτελεσματικότητα των στατιστικών πορισμάτων που αφορούν την πανδημία συνδέονται άρρηκτα με τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις σχεδιασμού πειραματικών δοκιμών για τις προτεινόμενες θεραπείες, με την ορθή λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης αλλά και με την αξιόπιστη και έγκυρη μοντελοποίηση του φαινομένου λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι “Connecting the world with data we can trust” με το οποίο επιδιώκεται η έμφαση στη σημασία συλλογής, επεξεργασίας και στατιστικής ανάλυσης αξιόπιστων και έγκυρων δεδομένων. Στις μέρες μας, ο όγκος των δεδομένων είναι τέτοιος που μας έχει οδηγήσει στην εποχή των μεγάλων δεδομένων (Big Data) δηλαδή δεδομένων τόσο μεγάλων σε όγκο αλλά ταυτόχρονα και τόσο σύνθετων και πολυδιάστατων, που καθίσταται σχεδόν αδύνατη η επεξεργασία τους με παραδοσιακές μεθόδους επεξεργασίας δεδομένων. Το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Διαχείριση Μεγάλης Κλίμακας Δεδομένων αποτελεί φυσική συνέπεια των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, της παραγωγής & της επιστήμης. H ορθή αξιοποιήση των μεγάλης κλίμακας δεδομένων προϋποθέτει τη συνέργεια επιστημόνων με σαφές και στέρεο στατιστικό και μαθηματικό υπόβαθρο, τη χρήση των κατάλληλων γνωστών και αποδοτικών στατιστικών τεχνικών, εργαλείων και μεθόδων, καθώς και την ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Το νέο επάγγελμα του Data Scientist που προέκυψε για να ικανοποιήσει την συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη μορφοποίησης αλλά και ανάλυσης μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστων δεδομένων, απαιτεί καταρτισμένα στελέχη για την πλήρη κατανόηση (και άρα την προσδοκόμενη αξιοποίηση) της κατάλληλης επιστημονικής μεθοδολογίας.
Ας αποτελέσει έναυσμα η σημερινή ημέρα για να αναλογιστούμε την ανάγκη άρτιας κατάρτισης εξειδικευμένων επιστημόνων με ισχυρό στατιστικό, τεχνολογικό αλλά  και μαθηματικό υπόβαθρο που θα φέρουν σε πέρας το έργο που έχει ανάγκη σήμερα η Κοινωνία και τη σημασία που έχει αυτό στην περαιτέρω αναγνώριση της Στατιστικής Επιστήμης στην οικοδόμηση της Κοινωνίας του αύριο.


Αλέξανδρος Καραγρηγορίου, Πρόεδρος Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου, Παν. Αιγαίου
Σωτήριος Μπερσίμης, Πρόεδρος Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης, Παν. Πειραιώς                            
Ιωάννης Ντζούφρας, Πρόεδρος Τμήματος Στατιστικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στυλιανός Ξανθόπουλος, Πρόεδρος Τμήματος Στατιστικής & Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, Παν. Αιγαίου
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum