Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Τα αντισυλληπτικά ωφελούν την υγεία! Forumgrstats

Join the forum, it's quick and easy

Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Τα αντισυλληπτικά ωφελούν την υγεία! Forumgrstats
Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Για προβλήματα εγγραφής και άλλες πληροφορίες επικοινωνήστε με : grstats.forum@gmail.com ή grstats@stat-athens.aueb.gr

Go down
grstats
grstats
Posts : 931
Join date : 2009-10-21
http://stat-athens.aueb.gr/~grstats/

Τα αντισυλληπτικά ωφελούν την υγεία! Empty Τα αντισυλληπτικά ωφελούν την υγεία!

Mon 15 Mar 2010 - 16:15
Mexri twra 3erame to anapodo!!!!

to akoloutho einai apo ta nea http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=9159&la=1

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη η οποία διήρκησε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και πραγματοποιήθηκε σε 46.000 γυναίκες.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) ο καθηγητής Φίλιπ Χάναφορντ και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν, η μελέτη τους είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί για τις επιδράσεις των αντισυλληπτικών στην υγεία.

Τα πρώτα χρόνια της μελέτης, τα αντισυλληπτικά έδειχναν να αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά με την πάροδο του χρόνου όχι μόνο αντιστράφηκε η αύξηση αυτή, αλλά διαπιστώθηκε πως μακροπρόθεσμα τα αντισυλληπτικά ωφελούν την υγεία.

Την μελέτη χρηματοδότησε το Βασιλικό Κολλέγιο Οικογενειακών Ιατρών της Βρετανίας.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Χάναφορντ, «ξέρουμε εδώ και καιρό ότι εν όσω οι γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά διατρέχουν έναν κάπως αυξημένο κίνδυνο νοσήσεως, αλλά ότι αυτό είναι παροδικό. Αυτό που δεν ξέραμε όμως ήταν τι συμβαίνει μακροπρόθεσμα.

»Η παρούσα μελέτη, η οποία παρακολούθησε επί 39 χρόνια χιλιάδες γυναίκες, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένας αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες που πήραν αντισυλληπτικά, αλλά αντιθέτως ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος εμφράγματος, καρκίνου και εγκεφαλικού κατά 12%».

Τι γίνεται, όμως, με τους δυνητικούς κινδύνους κατά τα χρόνια λήψης των αντισυλληπτικών; «Οι γυναίκες μπορούν να τους περιορίσουν στο ελάχιστο αποφεύγοντας να καπνίσουν, ελέγχοντας συστηματικά την αρτηριακή τους πίεση και φροντίζοντας να κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τσεκ απ», είπε ο καθηγητής Χάναφορντ.

«Αυτό που θετικά ξέρουμε είναι ότι μόλις η γυναίκα πάψει να παίρνει τα αντισυλληπτικά, οι κίνδυνοι εξαφανίζονται και στο απώτερο μέλλον όχι μόνο δεν διατρέχουν πρόσθετο κίνδυνο, αλλά αποκομίζουν και μικρό όφελος».

Ο καθηγητής Χάναφορντ επεσήμανε ότι στη νέα μελέτη αξιολογήθηκαν οι επιδράσεις της πρώτης γενιάς αντισυλληπτικών. Τα αντισυλληπτικά όμως που λαμβάνουν σήμερα οι γυναίκες έχουν βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου.

«Θα ήταν λάθος να πούμε κατηγορηματικά ότι τα ευρήματά μας ισχύουν και για την δεύτερη και την τρίτη γενιά αντισυλληπτικών, αλλά από κάποιες άλλες μελέτες που έχουν έως τώρα με αυτά, φαίνεται ότι παρέχουν ανάλογα οφέλη με τα παλαιότερα. Συνεπώς, είναι ασφαλές να εικάσουμε ότι και τα σύγχρονα αντισυλληπτικά θα είναι εξίσου καλά».
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum