Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
SΟS για κατάθλιψη από τα τηγανητά και τα γλυκά Forumgrstats

Join the forum, it's quick and easy

Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
SΟS για κατάθλιψη από τα τηγανητά και τα γλυκά Forumgrstats
Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Για προβλήματα εγγραφής και άλλες πληροφορίες επικοινωνήστε με : grstats.forum@gmail.com ή grstats@stat-athens.aueb.gr

Go down
grstats
grstats
Posts : 931
Join date : 2009-10-21
http://stat-athens.aueb.gr/~grstats/

SΟS για κατάθλιψη από τα τηγανητά και τα γλυκά Empty SΟS για κατάθλιψη από τα τηγανητά και τα γλυκά

Wed 4 Nov 2009 - 10:10
to parakanw arthro dhmosieuthike sta nea 4/11/2009. http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4544143&ct=2
deite to sxolio tou anagnwsth to opoio exei polu endiaferon.

SΟS για κατάθλιψη από τα τηγανητά και τα γλυκά

ΕΩΣ ΚΑΙ κατά 58% αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες και λιπαρές τροφές, όπως είναι τα τηγανητά και τα γλυκά, σύμφωνα με νέα έρευνα από το University College του Λονδίνου που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Βritish Journal of Ρsychiatry. Αντιθέτως, όσοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια αντιμετωπίζουν έως και κατά 26% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για πέντε χρόνια 3.486

ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη, όλοι τους δημόσιοι υπάλληλοι στο Λονδίνο. Βάσει των ερωτηματολογίων τα οποία αυτοί συμπλήρωσαν, τους χώρισαν σε δύο διατροφικές ομάδες: από τη μία όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή βασισμένη σε επεξεργασμένα τρόφιμα- τηγανητά, γλυκά, επεξεργασμένο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε λιπαρά...- και από την άλλη όσοι ακολουθούσαν καθημερινά λίγο-πολύ τη μεσογειακή δίαιτα. Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως είναι το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και οι χρόνιες ασθένειες, διαπίστωσαν πως ανάλογα με τη διατροφή υπήρχε σημαντική μεταβολή του κινδύνου εκδήλωσης κατάθλιψης.

Οι εξηγήσεις
Οι ερευνητές έχουν ποικίλες πιθανές εξηγήσεις για τα πορίσματα της μελέτης τους.

Κατ΄ αρχάς, επισημαίνουν, τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να λειτουργούν προστατευτικά. Δεύτερον, η κατανάλωση πολλών ψαριών μπορεί να προστατεύει από την κατάθλιψη διότι τα ψάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα μια υγιεινή διατροφή να προστατεύει από την κατάθλιψη εξαιτίας της κατανάλωσης θρεπτικών συστατικών από πολλούς διαφορετικούς τύπους τροφών.

ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Οποιοσδήποτε πρωτοετής φοιτητής Στατιστικής (ή Φιλοσοφίας) γνωρίζει αυτό που φαίνεται να διαφεύγει από τους εν λόγω ερευνητές : ότι η στατιστική συσχέτιση δεν συνεπάγεται νομοτελειακά σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Η συγκεκριμένη συσχέτιση θα μπορούσε να εξηγηθεί με τον αντίστροφο τρόπο (ένας άνθρωπος σε κλινική κατάθλιψη -ή και απλή μελαγχολία- δεν προσέχει την διατροφή του). Δυστυχώς, όπως λέει η γνωστή θυμοσοφία, οι ανεπαρκείς ερευνητές χρησιμοποιούν την στατιστική όπως ένας μεθυσμένος τον στύλο της ΔΕΗ - περισσότερο για στήριγμα, παρά για διαφωτισμό. ;-)
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum