Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Δοκιμή πειραματικού φαρμάκου σε παιδιά της Νιγηρίας. {1996} Forumgrstats

Join the forum, it's quick and easy

Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Δοκιμή πειραματικού φαρμάκου σε παιδιά της Νιγηρίας. {1996} Forumgrstats
Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Για προβλήματα εγγραφής και άλλες πληροφορίες επικοινωνήστε με : grstats.forum@gmail.com ή grstats@stat-athens.aueb.gr

Go down
paterask
paterask
Posts : 365
Join date : 2009-10-17
Location : Utrecht, The Netherlands
https://kpateras.eu

Δοκιμή πειραματικού φαρμάκου σε παιδιά της Νιγηρίας. {1996} Empty Δοκιμή πειραματικού φαρμάκου σε παιδιά της Νιγηρίας. {1996}

Wed 4 Nov 2009 - 22:08
Καθώς έριχνα μία ματιά στις σημειώσεις μου πέτυχα ένα παλιό ρεπορτάζ για το οποίο μας είχε ενημερώσει εκείνη τη περίοδο ο Κος Ντζούφρας στο μάθημα της Βιοστατιστικής.Ανήθικα πειράματα
«Παράνομη» η δοκιμή πειραματικού φαρμάκου σε παιδιά της Νιγηρίας

Associated Press
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το φάρμακο έσωσε ζωές (φωτ. αρχείου)
Ουάσινγκτον


Αποζημίωση 7 δισ. δολαρίων αξιώνει από τη Pfizer η Νιγηρία (5/6/2007)
Επιτροπή της νιγηριανής κυβέρνησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φαρμακοβιομηχανία Pfizer παραβίασε τη διεθνή νομοθεσία στη διάρκεια επιδημίας μηνιγγίτιδας το 1996, όταν δοκίμασε ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο σε παιδιά και βρέφη, γράφει τη Δευτέρα η Washington Post.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Pfizer χορήγησε το πειραματικό αντιβιοτικό Trovan σε περίπου 100 παιδιά και βρέφη σε νοσοκομείο του Κάνο χωρίς να έχει λάβει έγκριση από την κυβέρνηση της χώρας. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αρχεία που να αποδεικνύουν ότι η εταιρεία ενημέρωσε τα παιδιά και τους γονείς τους ότι συμμετείχαν σε πείραμα και ότι υπήρχαν διαθέσιμες εναλλακτικές θεραπείες.

Η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Pfizer παραβίασε τη νομοθεσία της Νιγηρίας, τη διεθνή Διακήρυξη του Ελσίνκι που διέπει την ιατρική έρευνα, καθώς και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Πέντε από τα παιδιά που έλαβαν Trovan πέθαναν και άλλα παρουσίασαν εγκεφαλίτιδα, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν το φάρμακο έπαιξε ρόλο. Το στέλεχος που προκάλεσε την επιδημία ήταν ιδιαίτερα επιθετικό και έξι παιδιά που έπαιρναν άλλα σκευάσματα για σύγκριση επίσης πέθαναν.

Η έκθεση συντάχθηκε πριν από πέντε χρόνια αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε δημοσιοποιηθεί. Η εφημερίδα, ωστόσο, απέκτησε πρόσβαση στο κείμενο μέσω Νιγηριανών αξιωματούχων που διατηρούν την ανωνυμία τους για λόγους ασφάλειας.

Η Pfizer, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι έδρασε εν γνώση της νιγηριανής κυβέρνησης και ζητούσε την «προφορική» συγκατάθεση των γονέων πριν από τη χορήγηση του φαρμάκου. Η εταιρεία θεωρεί ότι έδρασε ηθικά και υπεύθυνα και εκτιμά ότι το φάρμακο έσωσε ζωές.

Το Trovan εγκρίθηκε το 1997 από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χρήση σε ενήλικες, αλλά όχι σε παιδιά. Έπειτα από αναφορές για ηπατικές βλάβες και θανάτους, η χρήση του περιορίστηκε σημαντικά από την FDA το 1999. Στην Ευρώπη, το φάρμακο απαγορεύτηκε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Πηγή : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=704285&lngDtrID=252
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum