Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Φορτώνουν στην ΕΛ.ΣΤΑΤ το ναυάγιο του Eurogroup Forumgrstats

Join the forum, it's quick and easy

Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Φορτώνουν στην ΕΛ.ΣΤΑΤ το ναυάγιο του Eurogroup Forumgrstats
Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Για προβλήματα εγγραφής και άλλες πληροφορίες επικοινωνήστε με : grstats.forum@gmail.com ή grstats@stat-athens.aueb.gr

Go down
grstats
grstats
Posts : 931
Join date : 2009-10-21
http://stat-athens.aueb.gr/~grstats/

Φορτώνουν στην ΕΛ.ΣΤΑΤ το ναυάγιο του Eurogroup Empty Φορτώνουν στην ΕΛ.ΣΤΑΤ το ναυάγιο του Eurogroup

Thu 22 Nov 2012 - 10:36
ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr

Εξιλαστήριο θύμα φαίνεται ότι βρήκαν Σταϊκούρας και Σαχινίδης στο πρόσωπο του αμφιλεγόμενου προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Α. Γεωργίου, καθώς του απέδωσαν τη βασική ευθύνη για τις τεχνικές δυσκολίες στη μείωση του χρέους που ανέκυψε στο Eurogroup. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ τροποποίησε επί τα χείρω τον Οκτώβριο του 2010 τα στοιχεία για το ΑΕΠ μειώνοντάς το κατά 5 δισ. συμπαρασύροντας όλους τους δείκτες.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «ενώ είναι χωρίς αστερίσκους αλλάζουν σημαντικά τα δημοσιονομικά στοιχεία και έτσι ο υποφαινόμενος ήρθε σε δύσκολη θέση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όταν κατηγορήθηκα από την αντιπολίτευση ότι αλλάξαμε τα στοιχεία μεταξύ προσχεδίου του προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού, όταν στο μεσοδιάστημα ήρθε η ΕΛΣΤΑΤ και άλλαξε το ΑΕΠ που ήταν χωρίς αστερίσκους το 2010 από 3,5% στο 4,9% που και το προηγούμενο ήταν χωρίς αστερίσκους» και πρόσθεσε «άρα δημιούργησε μια βάση πολύ δυσμενέστερη… ήρθαμε σε δύσκολη θέση εμείς ως κυβέρνηση…».

Πιο αιχμηρός ο κ. Σαχινίδης ο οποίος σύνδεσε την αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ με το «ναυάγιο» της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε προς τον κ. Γεωργίου: «Από τις χθεσινές εξελίξεις στο eurogroup αντιλαμβάνεστε ότι, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία εμπόδισαν την λήψη μιας απόφασης, είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Και βέβαια η βιωσιμότητα του χρέους επηρεάζεται παρα πολύ – ως άσκηση – από την εξέλιξη και την δυναμική, αν μη τι άλλο, όχι μόνο του αριθμητή που είναι το ονομαστικό επίπεδο του χρέους αλλά και από την εξέλιξη και τη δυναμικού του παρονομαστή που είναι το ΑΕΠ.

Αντιλαμβάνομαι ότι η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε κάποια αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ του παρελθόντος και βάσει αυτών παρακολουθεί πλέον μια σειρά μεγεθών για το ΑΕΠ. Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι, στη βάση ποιού πρότζεκτ έγινε αυτή η αναθεώρηση των στοιχείων και εν πάση περιπτώσει, ποια ακριβώς ήταν εκείνα τα μεθοδολογικά δεδομένα τα οποία έλαβε υπ’όψιν της η Ελληνική Στατιστική Αρχή, βάσει των οποίων οδήγησε ή αναθεώρησε τα στοιχεία του ΑΕΠ προς τα κάτω, γεγονός που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη δυναμική της βιωσιμότητας του χρέους.

Διότι είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι επιστημονικά έχει γίνει το καλύτερο δυνατό, διότι αν αποδειχθεί ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να έχει μια διαφορετική αποτύπωση, καταλαβαίνετε ότι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θα έμπαινε σε τελείως διαφορετικά δεδομένα και αυτό έχει επιπτώσεις και στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο ακολουθούμε αλλα και έχει επιπτώσεις και σε ένα θέμα, το οποίο αυτή τη στιγμή απασχολεί το σύνολο της Ευρώπης. Γιατί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι ποια είναι η προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης και καθώς ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ είναι «τεχνικό θέμα», ο κ. Σαχινίδης του απάντησε ότι «υπάρχουν πολιτικές επιπτώσεις. Θέλω να σας πω ότι είναι μείζον ζήτημα, βλέπετε ένα ολόκληρο γίουρογκρουπ χθές αδυνατεί να πάρει μια απόφαση διότι προσπαθεί να λύσει μια δυσεπίλυτη εξίσωση που είναι η βιωσιμότητα του χρέους και καταλαβαίνεται ότι τόσο τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα όσο και η εξίσωση της βιωσιμότητας του χρέους επηρεάζεται από το ΑΕΠ».
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum