Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Μένουν με τον μπαμπά και τη μαμά και έχουν μισθό... χαρτζιλίκι. Forumgrstats

Join the forum, it's quick and easy

Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Μένουν με τον μπαμπά και τη μαμά και έχουν μισθό... χαρτζιλίκι. Forumgrstats
Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Για προβλήματα εγγραφής και άλλες πληροφορίες επικοινωνήστε με : grstats.forum@gmail.com ή grstats@stat-athens.aueb.gr

Go down
paterask
paterask
Posts : 365
Join date : 2009-10-17
Location : Utrecht, The Netherlands
https://kpateras.eu

Μένουν με τον μπαμπά και τη μαμά και έχουν μισθό... χαρτζιλίκι. Empty Μένουν με τον μπαμπά και τη μαμά και έχουν μισθό... χαρτζιλίκι.

Tue 8 Dec 2009 - 4:37
Η σιωπηρή πλειονότητα των νέων Ελλήνων, της υπερ- εργασίας και της υπο-αμοιβής. Της υπερχρέωσης και της ανασφάλειας». Αυτή είναι η «γενιά 700», δηλαδή η γενιά που αμείβεται με λιγότερα από 700 ευρώ τον μήνα. Που έμαθε να ζει με το φάσμα της ανεργίας, που ακόμα συντηρείται από την οικογένεια και που κάνει δύο δουλειές για να ξεπληρώσει το «όνειρο» που νόμισε ότι μπορούσε να αγοράσει με δανεικά.

Πλέον η «γενιά 700» αρχίζει να αποκτά συνείδηση της κατάστασής και προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της. Πριν από λίγο καιρό κάποιοι νέοι πήραν την πρωτοβουλία και δημιούργησαν ένα ομώνυμο blog στο Internet, για να μοιραστούν μαζί με άλλους τους προβληματισμούς τους και να ενώσουν τις φωνές τους. Κάποιοι ξαφνιάστηκαν και κάποιοι πίστεψαν ότι είναι ένα ακόμα πυροτέχνημα και τίποτα παραπάνω.

Η γενιά αυτή όμως υπάρχει. Η έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Μarc» σε νέους ηλικίας 18 - 30 ετών, αποτυπώνει ανάγλυφα τη σκληρή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, που βιώνει η νέα γενιά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», το 56% των νέων ηλικίας 18 έως 30 ετών που εργάζονται αμείβονται με λιγότερα από 700 ευρώ τον μήνα.

Η μάχη είναι άνιση για τις γυναίκες, καθώς το ποσοστό όσων ο μισθός δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ φτάνει το 65,2%. Ανάλογα με την ηλικία, σε κάπως καλύτερη κατάσταση φαίνεται να βρίσκονται όσοι πλησιάζουν τα 30. Στις ηλικίες 28 με 30 το ποσοστό όσων αμείβονται με 700 ευρώ είναι 44,5%, ενώ στις ηλικίες 22 με 24, 86,8%.

Και αυτό μπορεί να είναι το καλό σενάριο, αφού όπως προκύπτει από την έρευνα της «Μarc» ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. Ειδικότερα το 50,3% δήλωσαν ότι εργάζονται και το 49,7% ότι δεν εργάζονται. Χωρίς δουλειά είναι το 79,5% των νέων μεταξύ 18 και 21 ετών, το 62,6% των νέων μεταξύ 22 και 24 ετών, το 31,5% μεταξύ 25 και 27 ετών και το 25,5% των νέων ηλικίας από 28 έως 30.

Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό αφού ένας στους τέσσερις νέους περιμένει να αρχίσει τη ζωή του μετά τα 30.

Μέχρι την ηλικία αυτή μόνο το 29,5% των νέων έχουν καταφέρει να είναι πλήρως ανεξάρτητοι από την οικογένειά τους, ενώ το 31,4% συντηρούνται αποκλειστικά από τους γονείς τους. Στις ηλικίες που θεωρητικά οι νέοι θα μπορούσαν να στηριχθούν αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις, έχοντας τελειώσει σε μεγάλο βαθμό από τις υποχρεώσεις τους για σπουδές, δηλαδή από τα 25 έως τα 30, παρατηρείται ότι το 67% των νέων ηλικίας 25 έως 27 και το 36,3% ηλικίας 28 έως 30 ετών δέχονται ακόμα κάποιας μορφής οικονομική ενίσχυση από τους γονείς τους.

Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την MARC Α.Ε. για λογαριασμό του «Έθνους της Κυριακής».

Χρόνος διεξαγωγής: Η συλλογή των στοιχείων έγινε από τις 03/07 έως τις 11/07/07. Περιοχή: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα. Πληθυσμός: Νέοι, 18 - 30 ετών. Μέγεθος Δείγματος: 800 νοικοκυριά.Τεχνική συλλογής πληροφοριών: Συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρικού ερωτηματολογίου, με ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει η MARC Α.Ε. Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία.

Πηγή : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=122119
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum