Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Συμβουλή επιλογής Forumgrstats

Join the forum, it's quick and easy

Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Συμβουλή επιλογής Forumgrstats
Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Για προβλήματα εγγραφής και άλλες πληροφορίες επικοινωνήστε με : grstats.forum@gmail.com ή grstats@stat-athens.aueb.gr

Go down
avatar
Kostastl
Posts : 3
Join date : 2017-12-27

Συμβουλή επιλογής Empty Συμβουλή επιλογής

Wed 27 Dec 2017 - 23:49
Καλησπέρα στατιστικολογοι

Με λένε Κώστα και είμαι 18 χρόνων.
Πέρυσι έδωσα πανελλήνιες και πέρασα στο ΤΕΙ ΜΗΧΑΝΟΛΌΓΩΝ στην Πάτρα,την πόλη στην οποία κατοικώ.
Ο στόχος μου βέβαια ήταν το μαθηματικό και έτσι αποφάσισα να ξαναδωσω.Το έχασα για 3000 μόρια οπότε αποφάσισα να κάνω σοβαρότερη προσπάθεια από πέρυσι.
Ψάχνοντας λοιπόν για τις προοπτικές που προσφέρει το μαθηματικό έφαγα σκάλωμα με τη στατιστική.Ψαχνοντας είδα ότι υπάρχουν 3 τμήματα στατιστικής στην Ελλάδα και πιο πολύ με ενθουσίασε αυτό της Αθήνας (χωρίς να σνομπαρω τα άλλα 2)διότι είναι το μοναδικό αμιγώς στατιστικό τμήμα.
Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν ξέρω ποια σχολή να επιλέξω αν τα καταφέρω τελικά (μαθηματικό ή στατιστική).
Επίσης αν ασχολείται κάποιος με βιοστατιστική θα ήθελα να με συμβουλέψει αν αξίζει να κάνεις μεταπτυχιακό (ρωτάω γιατί ακούγεται πολύ ενδιαφέρον και θα ήθελα και μια δεύτερη γνώμη).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
grstats
grstats
Posts : 931
Join date : 2009-10-21
http://stat-athens.aueb.gr/~grstats/

Συμβουλή επιλογής Empty Re: Συμβουλή επιλογής

Thu 4 Jan 2018 - 12:17
Καλή σου Χρονιά Κώστα.

Οι σπουδές μαθηματικών στην Ελλάδα είναι υψηλού επιπέδου σχεδόν σε όλα τα τμήματα. Αυτό που διαφέρει πολύ είναι η μίξη θεωρητικών και εφαρμοσμένων  μαθηματικών. Εκτός από τα κλασσικά μαθηματικά τμήματα υπάρχουν και αυτά των εφαρμοσμένων μαθηματικών με το αντίστοιχο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου να ξεχωρίζει.

Αν σου αρέσει η Στατιστική μπορείς να πας σε ένα τμήμα Στατιστικής και να πάρεις εξειδίκευση σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Βιοστατιστική, Data Science, γενική στατιστική ή πιο τροπικές ειδικεύσεις όπως Social Stats, Official Stats, Ψυχομετρια, Οικονομετρία κλπ) ή εναλλακτικά να κάνεις πρώτα μαθηματικά και μετά Στατιστική (όπως κάνουν οι περισσότεροι).

Και τα 3 τμήματα Στατιστικής είναι πολύ καλά. Φυσικά ο τίτλος του κάθε τμήματος αντανακλά την έμφαση του κάθε τμήματος. Επίσης αυτό της Σάμου έχει προβλήματα στελέχωσης λόγω της κρίσης και της τοποθεσίας αλλά το πρόγραμμα σπουδών είναι μια χαρά και οι συνάδελφοι εκεί κάνουν εξαιρετική δουλειά δεδομένων των συνθηκών. Θα σε συμβούλευα να δεις τα μαθήματα και την μίξη μαθηματικών (θεωρίας), εφαρμοσμένων μαθημάτων στατιστικής και πληροφορικής καθώς η σύγχρονη στατιστική προϋποθέτει εξαιρετική γνώση πληροφορικής και νέων τεχνολογιών. Αν ξέρεις και κάποιους φοιτητές από αυτά τα τμήματα ακόμα καλύτερα καθώς θα σε βοηθήσουν να δεις την πραγματική εικόνα από την μεριά των φοιτητών.

Βιοστατιστική μπορείς να κάνεις μέσω μάστερ στην Ελλάδα κυρίως στο Καποδιστριακο το οποίο έχει μεγάλη παράδοση στον τομέα στην Ελλάδα.

Όσο για δουλειές, αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για τη Στατιστική. Στην Ελλάδα υπάρχουν 3 πολυ-εθνικές που προσλαμβάνουν συνεχώς κατόχους μάστερ (είναι προυπόθεση) αλλά η προσφορά είναι μεγαλύτερη. Για τη Βιοστατιστική τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στην Ελλάδα.

Για το εξωτερικό, τα πράγματα είναι πολύ καλά καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για στατιστικούς, data scientists και βιοστατιστικούς. Οι θέσεις είναι καλοπληρωμένες και well respected και γιαυτό πολλοί συνάδελφοί μας έχουν φύγει στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον.

Όσον για αν θα τα καταφέρεις, αυτό μάλλον εσύ το ξέρεις. Απλά να επισημάνω ότι η στατιστική προυποθέτει καλές γνώσεις και δεξιότητες σε μαθηματικά, πληροφορική, report writing και presentation skills. Αν αυτά σε ενδιαφέρουν και νομίζεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις τότε go for it.
avatar
Kostastl
Posts : 3
Join date : 2017-12-27

Συμβουλή επιλογής Empty Re: Συμβουλή επιλογής

Thu 4 Jan 2018 - 15:21
Καλή χρονιά και από μένα και ευχαριστώ για την απάντηση.

Το ενδιαφέρον για τη στατιστική προέκυψε τυχαία.Πάντα μου άρεσαν τα μαθηματικά βέβαια και είχα στόχο το μαθηματικό.Κοιτάζοντας τα μόρια που έβγαλα φέτος πέρναγα στο τμήμα της Σάμου.Απο περιέργεια έψαξα να δω τι παίζει με αυτή τη σχολή και εντυπωσιάστηκα.Κοίταξα και τη μπορείς να κάνεις από μαθηματικό πέρα από καθηγητής σχολείου-φροντηστηρίου και είδα ότι με αυτό που θα ήθελα να ασχοληθώ είναι η στατιστική.
Αυτό που έχω απορία είναι ότι μια εταιρεία θα προσλάβει ένα που έχει κάνει μεταπτυχιακό στη στατιστική ή εναν που έχει πτυχίο στατιστικής και μεταπτυχιακό πάνω σε ένα από τους κλάδους που αναφέραται.
Και ένα τελευταίο ερώτημα έχω μπορεί απόφοιτος μαθηματικού να κάνει κατευθείαν μεταπτυχιακό στη βιοστατιστική?
Ευχαριστώ ξανά
grstats
grstats
Posts : 931
Join date : 2009-10-21
http://stat-athens.aueb.gr/~grstats/

Συμβουλή επιλογής Empty Re: Συμβουλή επιλογής

Thu 4 Jan 2018 - 15:30
Εξαρτάται από το φοιτητή και από τις ανάγκες της δουλειάς. Ένας καλός μαθηματικός με καλές σπουδές στη Στατιστική δεν υστερεί από αποφοίτους στατιστικής (η διαφορά είναι στο mentality και στην έμφαση των σπουδών). Άρα εξαρτάται τη δουλειά και τις απαιτήσεις της καθώς επίσης και από το άτομο και τις γνώσεις που έχει.

Γενικά ένας καλός απόφοιτος Στατιστικής ξέρει καλύτερα ανάλυση δεδομένων, έχει μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών στατιστικής και θα πρέπει να έχει καλύτερη κατανόηση των εννοιών στατιστικής αλλά και καλύτερα υπολογιστικά εργαλεία από ένα μαθηματικό ο οποίος γνωρίζει πιο πολύ τη θεωρία.

Φυσικά και ένας μαθηματικός μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό Βιοστατιστικής.
avatar
Kostastl
Posts : 3
Join date : 2017-12-27

Συμβουλή επιλογής Empty Re: Συμβουλή επιλογής

Thu 4 Jan 2018 - 15:34
Ευχαριστώ για τη βοήθεια είσασταν πολύ κατατοπιστικός.
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum