Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
The Hub Events - Ανεμοχέρηδες – Πώς το στρες διαμορφώνει την επιδεξιότητα  Forumgrstats

Join the forum, it's quick and easy

Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
The Hub Events - Ανεμοχέρηδες – Πώς το στρες διαμορφώνει την επιδεξιότητα  Forumgrstats
Λέσχη Φίλων Στατιστικής - GrStats forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Για προβλήματα εγγραφής και άλλες πληροφορίες επικοινωνήστε με : grstats.forum@gmail.com ή grstats@stat-athens.aueb.gr

Go down
grstats
grstats
Posts : 931
Join date : 2009-10-21
http://stat-athens.aueb.gr/~grstats/

The Hub Events - Ανεμοχέρηδες – Πώς το στρες διαμορφώνει την επιδεξιότητα  Empty The Hub Events - Ανεμοχέρηδες – Πώς το στρες διαμορφώνει την επιδεξιότητα

Fri 12 Oct 2012 - 10:23
The Hub Events,
Αλκμήνης 5, Αθήνα (Mετρό Κεραμεικός)
τηλ : 210-3411009
e-mail : info@thehubevents.gr

http://www.thehubevents.gr

Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012, στις 20:00 σας προσκαλούμε στην πρώτη για την φετινή σεζόν συνάντηση του Hub Science στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του στατιστικού και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτη Τσιαμυρτζή με θέμα «Ανεμοχέρηδες – Πώς το στρες διαμορφώνει την επιδεξιότητα».

Ανεμοχέρηδες – Πώς το στρες διαμορφώνει την επιδεξιότητα

Ο καθηγητής Παναγιώτης Τσιαμυρτζής θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα μιας έρευνας στο πλαίσιο της οποίας καθίσταται δυνατή η εξ αποστάσεως μέτρηση του φαινομένου της παροδικής εφίδρωσης στην περιρινική περιοχή, μέσω θερμικής απεικόνισης. Το εν λόγω φαινόμενο ενεργοποιείται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και αποτελεί ένδειξη των διεργασιών του στρες στον εγκέφαλο. Με αυτήν την καινοτόμο μεθοδολογία μέτρησης που αναπτύχθηκε, είμαστε σε θέση αφενός να καταγράψουμε το στρες που δημιουργείται κατά την εκπαίδευση των χειρουργών και αφετέρου να μελετήσουμε την επίδρασή του στη διαμόρφωση της επιδεξιότητάς τους.

Η παρούσα μελέτη έφερε στο φως μια παραδοξότητα: σε κρίσιμους χειρισμούς υψηλής επιδεξιότητας, οι αρχάριοι προσπαθούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους το ίδιο γρήγορα με τους έμπειρους συναδέλφους τους. Παράλληλα, ενώ η ταχύτητα σε έμπειρα άτομα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με το επίπεδο των γνώσεών τους, στους αρχάριους είναι σε πλήρη αναντιστοιχία και υποκινείται από υψηλά επίπεδα στρες, με καταστροφικά αποτελέσματα στην απόδοσή τους. Οι άνθρωποι δεν προσαρμόζουν την ταχύτητα εκτέλεσης ενός καθήκοντος που απαιτεί επιδεξιότητα στο επίπεδο της εμπειρίας τους, όπως θα υπαγόρευε η λογική. Αντίθετα, και λειτουργώντας ενστικτωδώς υπό την επήρεια του στρες, προσπαθούν να αναπτύξουν την επιδεξιότητά τους ξεκινώντας με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, την οποία και διατηρούν αμείωτη μέχρι την πλήρη απόκτηση εμπειρίας – μια προκρούστεια τακτική υψηλού κόστους.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όχι μόνο φέρουν στο προσκήνιο μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ανθρώπινης φύσης, καλά κρυμμένη μέχρι τώρα, αλλά ταυτόχρονα θέτουν σε αμφισβήτηση τα μοντέλα εκπαίδευσης σε μια σειρά κρίσιμων επαγγελμάτων υψηλής επιδεξιότητας.

Fcbk event: https://www.facebook.com/events/366443263438723/
Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum